T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / HÜYÜK - İmrenler Ortaokulu

Tarihçe

İMRENLER İLKÖĞRETİM KURUMU’NUN
TARİHÇESİ

Mustafa Kemal Atatürk ’ ün Harf inkılabını yapmasından sonra açılan“ Millet Mektepleri Kursu” na köyümüzden Hafızoğullarından Ahmet oğlu İsmail ÖZER katılmıştır. Kurs sonunda köyümüzde 1930 yılında Millet Mektebi açması ve yeni harfleri tüm köylüye öğretmesi için bu şahıs görevlendirilmiştir. 1938 yılı sonuna kadar 3 sınıflı Balkanda İlkokulu olarak faaliyet göstermiş; 1939 yılından itibaren eğitim-öğretim 5 sınıflı olarak devam etmiştir. Köyümüz 1955 yılından itibaren kasaba olmuştur. 1961 yılında kasabamızın adı “İmrenler” olarak değiştirilmiştir. İşte bu tarihten itibaren okulumuzun adı “İmrenler İlkokulu” olarak anılmaya başlamıştır.
1997/1998 Eğitim- öğretim yılından itibaren 8 yıllık zorunlu ilköğretime geçilmiş ve okulumuzun adı “İmrenler İlköğretim Okulu” olarak anılmaya başlamıştır. Öğrenci sayısının artması nedeni ile İmrenler Çok Programlı Lisesi’nin binası Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 02/09/1998 tarihli ve 715.2/30409 sayılı emri ile okulumuza tahsis edilmiştir.2012-2013 Eğitim Öğretim yılında aynı binada ilkokul ve ortaokul olarak hizmet vermektedir.
Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, Türk Milli Eğitiminin ilke ve amaçlarına uygun olarak çağdaş bir eğitim anlayışı ile eğitim ve öğretimine devam etmektedir.

 

İMRENLER KASABASI

Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerini birbirinden ayıran Sultan Dağları’nın Beyşehir Gölü Havzası’na bakan batı alt yamacında yeralan İmrenler;

Bulunduğu coğrafi konum, sahip olduğu doğal zenginlikleri, Başpınar Kaynağı ve çok sayıda farklı kültürü birbirine bağlayan tarihi İpek Yolu (Uluyol)’na yakınlığı nedeniyle, tarih öncesi dönemlerden beri insanların dikkatini çekmiş ve sürekli yoğun nüfuslu bir yerleşim merkezi konumundadır.
Kasabamızın etrafındaki köy ve kasabalar şunlardır ; kuzey doğusunda Çamlıca, kasabası kuzeyinde Gökbudak, Konakkale ve Başlamış, kuzey batısında Burunsuz kasabası, güney batısında Köşk kasabası ve Kuşluca, güney doğusunda ise Selki kasabası ve Sadıkhacı kasabası bulunmaktadır
Kuruluş tarihi konusunda kesin hükümler içeren tarihi bir belge olmamasına rağmen; İmrenler’in Eşrefoğlu Beyliği (1281-1326) döneminden önce kurulduğu, bu dönem ve Karamanoğulları döneminde önem kazandığı kesindir. 1432 tarihli Karamanoğulları vakfiyesinde Balganda, Umranlar (İmrenler Pınarının yerindeki köy) ve Feraniz (günümüzde Ferenez’in yerindeki köy) köylerinin öşürleri Karamanoğlu İbrahim Bey’in Larende’deki (Karaman) medresesine verileceği hükmedilmiştir. Başpınar Mahallesi’nde bulunan Hacı Menteş Camii, Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camii’nin küçük bir örneği gibidir ve aynı mimari sitilde yapılmıştır.
Cumhuriyet döneminde 1955 yılına kadar köy ve bu tarihte de belediyelik olmuştur. 2014 Büyükşehir yasasıyla mahalle olmuştur.

Dr.Jeomorfolog Lütfi NAZİK (Kısaltılmıştır)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.09.2014 - Güncelleme: 13.10.2017 10:36 - Görüntülenme: 1900
Kaynak: Dr.Jeomorfolog Lütfi NAZİK
  Beğen | 3  kişi beğendi